Sunday, November 27, 2011

rindu nak kerja.~

assalamualaikum and hai readers.

entry kali ni takde intro.sebab malas nak pikir nak buat intro apa.so just going direct je la ok.tiba2 petang2 macam ni, aku rasa rindu nak jadi seorang pekerja.aku rindu kehidupan bekerja.mungkin sebab aku da bosan nak belajar.huhu.

aku sebenarnya pernah sekali je pun bekerja.haha.before2 ni tak pernah pun teringin nak bekerja.erm sebab aku takut.takut nak jumpa orang baru.takut nak ada tanggungjawab baru.sampai la at one time, aku kene attend industrial training.di mana aku kene perform a real task as a real employed staff. nak tak nak, aku kene pergi jugak tempat training ni.sebab kalo tak pergi, automatically aku fail.

and since then, barula aku berani nak wat kerja2 lain.erm aritu kan ada ipta cuti sampai 4 bulan. for the first 2 month, aku kene settle kan aku punya practical, then it means that aku ada ag 2 bulan tuk aku relax n lepak2.so, aku decide tuk buat part time. dapat jugak duit poket. dari duk umah, xder ape nak buat.duit pun x masyuk.

at first tu, aku try mintak kerja kat oldtown. and aku dapat.tapi aku wat part time je la. so, as a part time, aku kene kerja night session je. dari kul 8 sampai kul 12 je.aku keja 4 jam je.tapi yang kelakarnya, sempat kerja satu malam je.hahah.time ni aku wat part time ngan akak aku.akak aku da x larat nak kerja serve orang.haha.macam aku, aku da biasa, sebab aku ada belajar sume2 tu.since akak aku xnak keja da kat situ, aku pun berhenti la.bukan apa, waktu shift malam, sume pekerja lelaki.kalo aku terus kerja, aku sorang je la perempuan.taknak aku.da r sume pekerja kat situ myanmar.menyeramkan.

owh cakap pasal pekerja myanmar, haa malam first aku kerja tu, ada sorang warga myanmar ni, lelaki, tapi buka pekerja oldtown tu la.dia ni kawan kepada one of staff there. mula2 tu aku da perasan something weird kat mamat ni.but aku maintain cool je.sampaila dia duduk kat meja and order makan.kebetulan time tu, aku yang amik order dia.erm da lama dia duk kat meja tu.die xnak balik2.da r order minuman segelas je pun.tp duk kat situ berjam-jam.pastu x lama pas tu, dia paksa aku kasi no telepon aku kat dia.memang tak mungkin la aku kasi.aku cakap, aku tak pakai phone.hhaa.padan muka ko kene kencing~tapi kan laki tu tak beredar pun sampai aku habis kerja.scary gila!

erm sampai sekarang aku tak pulang2 ag uniform uptown tu.hahah.ada ag kat umah.takpela bos.kira halal la ek.saya boleh buat kenangan baju tu.bos tolak jela duit gaji saya malam tu eh.hik4
ni la uniform oldtwn yg aku tak pulangkan lagi tu.yg warna coklat tu.yg merah tu abju supervisor.
ehsan gambar dari uncle google.thnx~


then, aku menganggur ag tuk beberapa hari.sampai la aku pergi mintak kerja kat kedai handphone.waktu aku dapat kerja kat kedai handphone tu, aku da happy sgt sebab dekat dengan umah.nak pergi kerja pun senang.jalan kaki je.tak sampai 3 minit da sampai.

see..semapt kan aku nak berwebcam bagai kat kedai aku kerja ni.bos aku the best la~

kat kedai ni, bos aku cina.lelaki.bujang.bos aku yang ni memang best la.waktu kerja aku supposedly 10 a.m smpi 6 p.m. tapi sebabkan bos aku ni gamble tahap gaban, masa kerja aku tak menentu.kdg2 kul 11 baru aku masuk kerja.kdg2 kul 12 pun pernah tau.balik maintain kul 6 la.kdg2 tak smpi kul 6 ag, dia da suh aku bali. aku apa ag, senang hati la.waktu kerja aku ni jadi tak menentu bukan sebab apa, sebab kene ikut kul bpe dia bangun tido. kalo dia bgun awal, awal la aku kene masuk.tapi mesti selepas kul 10 la.kalo dia dtg awal pun, pas kul 10 baru dia akn kol aku masuk kerja.best kan kerja aku ni. hari2 bos akan kol aku.rindu pulak nak dengar suara boss.hehe

kerja aku senang je.sampai2 kedai, kene kemas kdai.sapu sampah.update stock handphone,kira revenue semalam.kerja simple2 je.,jual telephone,accessories.camtu je la.kalo ada customer, rasa la sikit bz,kalo xdee customer, memang heaven gila.nak tau sebab ape heaven,sebab aku boleh online.online la sampai pening pale.gune wifi kedai plak tu.memang laju la..bos aku ni xleh tgk aku xder wat apa2.dia risau.mula la dia pksa aku online.hahah.ko ada?mesti xder punya.kalo aku xnak online, dia suh aku main handphone,main game ke ape.yang best, dia kasi main IPHPNE, SAMSUNG SII.hehe..bukannya kasi nokia 3310 ke pa kan.hehe..erm gaji kerja kat kedai ni pun best. gaji basic da rm600.plus commision ag.commision da r tggi.mmg heaven la.if duit short pun, dia xkan tolak gaji kita.even ko nak minta cuti pun, sonang!tapi nak kerja, harus jujur la.jangan tipu bos sudah,tu la yang aku amalkan.jangan smpi kita pijak kepala dia.

waktu aku kena berhenti kerja, sebab nak masuk kuliah semula, aku sedih gak la.sebab bos aku ni baik sangat2.sampaikan aku pernah cakap kat bos, aku hanya akan berhenti kerja sehari sebelum aku nak balik kolej. and bos boleh xyah bayar gaji aku tuk minggu terakhir tu.tapi bos aku ni baik, dia cakap, dia akn tetap bayar gaji aku.ikut hari.terbaik kan~

sebab tu la aku rindu nak kerja.sebab tak pressure sangat.haha..padahal sebab aku kerja ngan bos aku tu je kan.cuba kerja ngan prang lain, mau tak pressure.silap2 boleh pengsan!heheeh..

tapi aku rindu jugak kehidupan sebagai seorang pekerja ni.sebab relax je.balik kerja, da xyah nak pikir sal kerja ag.ni jadi student, balik kelas, kene duk pikir sal agment palk.serabut la.kalo kerja, ujung bulan, mesti tersenyum bahagia.gaji masuk.pastu boleh g shopping ngan kwn2 or ngan akak2.ni jadi student,ujung bulan je, tarik muncung sampai ujung dunia. duit da nak habis.pastu kene duk diam2 kat umah.aishhhh tak bestnye~rindu sangat2 nak kerja.tapi kerja ngan bos lama je la.hik4~

No comments:

Post a Comment