Thursday, August 11, 2011

NAK HILANGKAN JERAWAT??JOM BACA NI~

Assalamualaikum...
salam jumaat tuk semua readers~
arini saya nak share dengan korang semua tentang satu produk yang sangat best yang
boleh hilangkan jerawat korang..)ermm x ,jerawat saya sebenarnya)...huhu
bukan sahaja dapat hilangkan jerawat...macam2 kelebihan lagi yang kita dapat dengan
menggunakan produk ni...nak tau x produk ape??



APE EK????...

TARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!







apple cider vinegar aka cuka epal.
haa ni la produk yang tersangat best tu..nak tau x kenapa??...sebab salah satu faktor yang menyebabkan saya sangat tertarik dengan cuka epal ni sebab die boleh bunuh bakteria yang ada kat jerawat kita...

ok2..sebenrnya saya baru satu minggu guna cuka ni...saya guna pun sebab nak hilangkan jerawat yang asyik naik tanpa notis amaran!...

skang saya nak gtau cara- cara nak guna cuka epal ni....

mula-mula korang amik satu cawan air suam or jus buah..(saya prefer jus)..then campurkan satu sudu besar apple cider ni ke dalam minuman tersebut..then korang kene minum air tu...lepas minum terus kumur mulut..sebab ni asid..tkaut akan merosakkn struktur gigi kita..heheeh...kenapa saya prefer minum dengan jus buah..baik saya bgtau awl2..honestly bagi syaa bau cuka ni sangat la kuat..kornag pernah kan bau cuka makan?haa lebih kurang la mcm tu..if campur dengan jus xder la bau kuat sgt then rasa dia pun best,,...haa korang boleh amalkan minum benda alah ni dua kali sehari,,
ok da minum kan cuka apple tu..meh kita try cara ni pulak..ni bukan minum..tp letak kat jerawat korang...

cara die cmni..mula2 korang amik satu sudu kecil air suam..letak dalam mangkuk comel...then letak satu sudu kecik cuka epal ni...then korang amik tisu muka or cotton bud then sapukan campuran ni kat jerawat korang...ingat sapu kat jerawat je tau...(p/s: sebenrnya saya ada baca yang apple cider ni boleh buat toner muka..tp disebabkan saya x pernah try, so saya takut la nk share ngan korang..)..korang bia je cuka tu kering...pakai la sebelum tido..selepas cuci muka tau...korang nak tau x kenapa korang kene tmabah air suam sebelum letak kat muka??sebab cuak ni kan berasid..so takut ada iritasi or pape yg x berkenaan la..heheh...
selain dari nak ilangkan jerawat..actually apple cider ni ada banyak sanagt kegunaan dia..saya mlas la nk list satu2,..tp ni antara kelebihan2 die ok...

1.  merawat hidung berdarah
 2.  menguatkan tulang
3.  lebam-lebam dan melecur (bukan yang tahap serius ye...)
4.  kanser
5.  kejang otot ( sangat bagus untuk para atlet)
6.  kelemumur atau ketombe dalam bahasa indonesia
7.  ruam lampin
8.  sistem pencernaan
9.  sakit kepala dan migrain
10.pedih hulu hati
11.hilangkan bau busuk kat kaki 
12.gigitan/sengatan binatang
13.insomnia atau sukar tidur
14.senggugut
15. mabuk pagi (morning sickness)
16.sun burns
17.ulcer
18.sistem perkumuhan
19.boleh masukkan dalam masakan untuk ganti penggunaan cuka biasa atau lemon, salad dressing, etc.


haa..see banyak gile kan kebaikan apple cider ni..ni baru sikit2 saya tau..ada banyak lagi yang saya x wat reserch....kalo korang berminat, korang boleh dapatkan di farmasi guardian..GUARDIAN ek..dengan harga yang sangat berpatutan iaitu cuma RM20.90..yang penting tahan lama..sebab kita guna sikit2 je...

p/s:..erm tapi kesan dia masih bergantung kepada kulit seseorang..=)

6 comments:

  1. owhh.. bru tau..sblum ni xpenah nmpk pon botol ni??? hehe.. tp mne kamu tau ye psl cuka ni??? hehe =]=]=]

    ReplyDelete
  2. @iman syah.........beli kat guardian je..eheheh

    @ahmoi_chanteq....jap ek..kita kasi awak link..http://www.ehow.com/how-does_4780826_treating-acne-apple-cider-vinegar.html...
    tp ita nak gtau awal2 la..kesan ke atas kulit seseorang mungkin berbeza...=)

    ReplyDelete
  3. menarik gak benda ni..tp lau minum xde affect apa2 ke?dan kt mana nk dpt kt benda ni?

    ReplyDelete
  4. setakat ni saya x pasti la ada effect ke x.
    tp from my experience, saya kan baru guna satu mggu..kalo awal2 puasa aritu,saya selalu sgt pening...tp skang pening da berkurangan...lagi satu saya letak kat jerawat..jerawat da kecut...
    tp effect die mgkin berbeza la..tgk ats org jugak kan...nak lagi selamat..awak refer to pakar or doktor la...huhu...awak boleh beli apple cider ni kat guardian...harga rm20.90 sahaja~

    ReplyDelete
  5. Pregnant boleh minum ke cuka epal ni

    ReplyDelete